pastorale notitie halfvasten

Pastorale Notitie

Halfvasten

De tijd gaat snel, heel snel, misschien zelfs te snel. De dingen gaan voorbij voor je er erg in hebt of er van hebt kunnen genieten. Alles is ijdelheid, houdt het bijbelboek Prediker ons ook voor om ons vervolgens te manen te leven en er iets van te maken.
Het is alweer Halfvasten, de helft van de Vasten is achter ons en nog een twintigtal dagen resten ons en het is Pasen. Carnaval ligt drie weken achter ons en behoort al tot de geschiedenis. En dat alles roept een vraag op: waarom doen we het toch allemaal? waarom vasten we eigenlijk? Met Prediker zouden we moeten zeggen, als je vast, doe het dan goed. Maar als je vast en je wilt het goed doen, dan is onontbeerlijk dat je ook weet waarom je het doet, want dat bepaalt of je het goed doet of de plank een beetje misslaat met al je gevast. Dus: waarom vasten we eigenlijk? Hebben we daar ons antwoord op, dan kunnen dat restant van de Vasten nog een mooie eindspurt maken en met Pasen zeggen: het was een mooie Vasten. Het gaat niet om 'het antwoord' maar om 'mijn antwoord', want ik vermoed dat ieder een eigen reden heeft om te vasten, op zijn minst een eigen manier om dat te doen. Dus, nogmaals: waarom vasten we eigenlijk?
Een makkelijk antwoord is natuurlijk, omdat het zo hoort, maar dat lijkt me iets tekort door de bocht, want vaak hebben we lak aan 'hoe het hoort'. Andere reden dus. Om het kort te houden, er lijkt mij maar één reden te zijn: om weer te ontdekken wat het is om mens te zijn, om te ontdekken wat echt bij ons hoort en wat mooie ballast is, dat niet echt ter zake doet of nodig is. Daarom vasten we. Daarom zijn er ook allerlei vastenoefeningen waarin we onszelf iets ontzeggen: eten, drank, muziek, sex, feestjes enz. Dat om te zien wat dat met ons doet. Niet dat dat leuk is, want je mist iets, maar je leert je zelf er wel door kennen. Bijvoorbeeld dat je niet zonder drank kan, of zonder lawaai om je heen. Met daarachter natuurlijk de vraag: wat zegt dat over mij? Hoe komt het dat ik niet zonder dat glas wijn, die sigaret, die muziek kan? Wat zegt dat over mijn eigenheid, mijn zelfstandigheid. Wil ik wel zo leven, als dingen buiten mij mij beheersen? En ook: hoe ziet mijn leven eruit zonder dat alles, lukt het me om daar iets moois van te maken? Vragen te over dus en daarom is het goed te vasten, want dan ontdek je weer hoe kwetsbaar je bent, dat je ook maar een mens bent, een mens die gedragen wordt door iets groter dan zichzelf. Misschien ontdek je dan ook dat je op dat grotere kunt vertrouwen, dat het je kracht en zin geeft, maar dan..., dan ben je bij Pasen, het echte Paasgebeuren. En dat? Dat gaat niet snel, maar blijft. En daar doen we het voor, niet alleen ons vasten, maar heel ons leven, elke dag weer. Probeer het eens, wie weet wordt het ook voor u echt Pasen.
Het zij u gegund.

pastor wim klein

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.