pastorale notitie 6 juni 2013

Pastorale Notitie

6 juni 2013


Onlangs betrapte ik mezelf op een merkwaardige uitspraak en ik vroeg me af of ik nou de enige was, die dat soort dingen zegt, want tot dan had ik bij mijn weten zo iets nog nooit gezegd. Dus de afgelopen dagen mijn oren goed open gehouden en geluisterd of anderen ook zulke dingen zeggen. En, wat bleek? Ja, er zijn meer mensen die zulke dingen zeggen, maar dat zijn allemaal oudere mensen. Jongere mensen zeggen dergelijke dingen niet, die zeggen nooit: ´zoals ons moeder altijd zei, …´, of iets van die strekking. Het zijn alleen ouderen van boven de zestig die dat soort dingen zeggen. Vreemd, want moeders, vaders, broers en zussen hebben allemaal dingen die ze vaak zeggen – hun stokpaardjes en levenswijsheden – maar alleen oudere mensen verwijzen daar naar. Wat zal daar de reden van zijn? Waarom zegt een tiener nooit: ´mijn vader zegt altijd…´? Waarom verwijst hij/zij daar nooit naar, terwijl zijn vader toch regelmatig iets tegen hem of haar zal zeggen? Of andersom: waarom doet iemand van zestig dat opeens wel? Want zijn of haar moeder of vader zegt meestal niets meer en leeft alleen nog in de verhalen. Sterker nog: als een tiener het wel zou doen, dan vinden we dat toch wel een beetje oubollig en niet bij zijn leeftijd passen, terwijl we het van een oud mens vanzelfsprekend vinden. Vreemd dus.
Maar waarom wordt die formule ´zoals ons moeder altijd zei…´ eigenlijk gebruikt? Waarom zeg ik niet gewoon wat ik wil zeggen, maar laat ik mijn moeder het zeggen?
Ik ben het toch met haar eens? En hoef me niet achter haar te verschuilen. Heeft het iets te maken met de boodschap belangrijker maken, of meer gezag toe te kennen, want ook mijn moeder vond dat al en haar moeder waarschijnlijk ook? Deels wel, want levenswijsheden moeten op de een of andere manier kenbaar worden gemaakt en dan is zo´n formule heel bruikbaar, maar ik vermoed dat er meer redenen zijn om een boodschap in zo´n formule te verpakken. Deels zullen de woorden die moeders in de mond worden gelegd, heel raak zijn, dus waarom zou je nieuwe woorden bedenken, maar ik vermoed dat er meer reden zijn om die formule ´zoals ons moeder altijd zei…´ te gebruiken, maar welke? Weet u het? Ik ben benieuwd.

pastor wim klein

Copyright © 2013. All Rights Reserved.